Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Έβγαλαν το λάδι !!!

 Σάββατο, 12 Νοέμβρη 2016.

Τα συστεγαζόμενα σχολεία


 6ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ και 

ΤΕΧΝΙΚΟ 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 μαζεύουν τις ελιές από τα ελαιόδενδρα των προαυλίων του συγκροτήματος. 

Μαθητές, γονείς και καθηγητές επιδόθηκαν στο μάζεμα των ελιών στα πλαίσια προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονούν τα δύο σχολεία σε κοινή συνεργασία.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και
 Πολιτικής Προστασίας κ. Νικητάκης Νικόλαος και 
ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Φίλης Κωνσταντίνος. 


Το μάζεμα τελείωσε με ένα ποτήρι κρασί,
 φετινή παραγωγή του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,
 αργά το απόγευμα.


Την Τρίτη, 15 Νοέμβρη, μεταφέρουμε τον ελαιόκαρπο σε ελαιοτριβείο στα Μέγαρα 
 για την εξαγωγή και συσκευασία του ελαιολάδου.


ΠΑΤΗΣΤΕ :   Ε Δ Ω


Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016. Το λάδι μας ....είναι έτοιμο! Όποιος δεν είναι ελαιοπαραγωγός , όπως κάποιοι από μας, το θεωρεί σπουδαίο επίτευγμα! Πήγαμε ελιές και ..... πήραμε λάδι.

Μια πραγματικά σπουδαία εμπειρία, αφού γευτήκαμε όλα τα στάδια. Της «μερικής φροντίδας» των ελαιοδένδρων (τοποθέτηση δακοπαγίδων) όσο μας επέτρεπαν τα μέσα και ο χρόνος, της συγκομιδής του ελαιόκαρπου, της μεταφοράς, της απομάκρυνσης των πολλών φύλλων που υπήρχαν στα καλάθια μας (δεν είμαστε και επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί) πριν μπουν στη χοάνη για την πλήρη απομάκρυνση ξένων σωμάτων (ξυλάκια , φυλλαράκια) στο 1ο στάδιο επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, το πλύσιμο για την απομάκρυνση σκόνης και χώματος, το σπάσιμο των ελαιόκαρπων για τη δημιουργία της ελαιοζύμης, της ομογενοποίησης του πολτού, της εξαγωγής (με φυγοκέντριση) του λαδιού, το ζύγισμα στην αρχή και στο τέλος, τη συσκευασία και τη διαδικασία της διάθεσης.

Κατορθώσαμε να μαζέψουμε σε μια ημέρα έως το απόγευμα, 313 κιλά ελαιόκαρπου από 10 μόνο μισοτιναγμένες ελιές απο το μεγάλο αριθμό των ελαιόδενδρων. Αλλά οι ελιές μας αποδείχτηκαν πολύ... ζουμερές. Βγάλαμε πολύ περισσότερο λάδι από το αναμενόμενο. Περίπου 80 κιλά λάδι!!!!! Που μοσχομύριζε!

Ήταν συγκινητικό να αντικρύσει κανείς την πινακίδα να αναγράφει «ΣΧΟΛΕΙΟ» σε ένα από τα πολλά ανοξείδωτα μεταλλικά δοχεία μαζί με αυτά των «κανονικών» ελαιοπαραγωγών. Αναμένεται να ελέγξουμε και την οξύτητά του και την ποιότητά του, άν και η συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία έγιναν με τον ορθό τρόπο και έγκαιρα.

Πραγματικά για ανθρώπους της πόλης, όπως οι περισσότεροι από μας, καθηγητές και μαθητές, η όλη διαδικασία είναι ένα σπουδαίο γεγονός. Ελπίζουμε την επομένη χρονιά να είμαστε περισσότερο συντονισμένοι και να αυξήσουμε την παραγωγή.
 Για φέτος είναι αρκετό για τους σκοπούς διάθεσής του.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε το Ελαιουργείο Νικολάου στα Μέγαρα, που ανέλαβε την εξαγωγή του λαδιού, χωρίς χρέωση, καθώς και την ξενάγηση στους χώρους του ελαιοτριβείου. Παρά το γεγονός της αυξημένης απασχόλησής τους, μας εξήγησαν πως γίνεται η διαδικασία και τί χρειάζεται να προσέχει ο παραγωγός για να έχει την καλύτερη ποιότητα λαδιού και την μεγαλύτερη ποσότητα.

Μεγάλη είναι η προσφορά σε τεχνογνωσία των Γεωπόνων του Τεχνικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Αιγάλεω, με τους οποίους εκπονείται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Φυτέυω, συλλέγω, παράγω, συσκευάζω, διαθέτω" σε κοινή συνεργασία των δύο σχολείων.

Μαθητές και καθηγητές από τα συστεγαζόμενα σχολεία 6ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ και ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ επιστρέψαμε με το λάδι μας στο σχολείο, πλουσιότεροι σε βιωματικές εμπειρίες και με πλούσιο υλικό για τα προγράμματά μας.

Ευχαριστούμε το Δήμο Αιγάλεω που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να μεταφέρει τα κιβώτια με τις ελιές στα Μέγαρα.

Υπεύθυνη του προγράμματος για την περιβαλλοντική ομάδα του 6ου ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ενημέρωση από Θεοδοσία Καπετανίδου
Διευθύντρια 6ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω