Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ : ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΟΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω, κατά την
17η Συνεδρίασή του στις 6/7/2017 και μετά από διεξοδική συζήτηση του 2ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης με τίτλο ''Αδειοδότηση και ελεγκτικές δράσεις για τις κεραιοδιατάξεις στο Δήμο Αιγάλεω'' αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τα εξής:

• Την επανεξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια για την αδειοδότηση των κεραιοδιατάξεων.
• την επανεξέταση των αδειών λειτουργίας των κεραιοδιατάξεων σε κατοικημένες περιοχές με σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία κ.λ.π..
• Την αύξηση των απαιτούμενων ελέγχων για το σύνολο των εγκατεστημένων κεραιοδιατάξεων στην περιοχή του Δήμου Αιγάλεω.
• Τη συνεχή και αδιάλειπτη καταγραφή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για το σύνολο των εγκατεστημένων κεραιοδιατάξεων στην περιοχή του Δήμου Αιγάλεω.
• Την αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στη χώρα μας από 31.5 V/m και 44,4 V/m, στις φασματικές περιοχές GSM 900 και DCS 1800 αντίστοιχα, σε 6 V/m για αμφότερες τις περιοχές (σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στη γείτονα χώρα Ιταλία), δηλαδή από το 70% και 60% των ορίων της ICNIRP (που προβλέπονται στο Ν3431/2006) να πάμε στο 14% αυτών των ορίων. Ουσιαστικά δηλαδή στα κατώτερα, διεθνώς, ισχύοντα όρια.
• Την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου (τακτικών και έκτακτων) για το σύνολο των αδειοδοτούμενων ή και αυθαίρετων εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας, με φορείς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Δημόκριτο και τους Δήμους, δια μέσω πιστοποιημένων ειδικών επιστημόνων ή εργαστηρίων.
• Την καθιέρωση αυστηρών ποινών για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας και εξοντωτικά πρόστιμα και σοβαρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις υπέρβασης, των επιτρεπόμενων ορίων και λοιπών παραβάσεων του αδειοδοτικού καθεστώτος και της κείμενης νομοθεσίας. Τα πρόστιμα να αποδίδονται στους δήμους ως τέλη περιβαλλοντολογικής προστασίας.
• Την απάλειψη των παραγράφων 12, 13 και 16 του Άρθρου 30 του Ν4070/2012 (ΦΕΚ Α’ 82/10-04-2012) και των παραγράφων 4, 5 και 6 του Άρθρου 126 του Ν4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) και πρόβλεψη για υποχρεωτική ενημέρωση των οικείων Δήμων, προ της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την υποχρεωτική, αποφασιστική (όχι γνωμοδοτική), έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αιρετή Περιφέρεια που θα συνοδεύουν την κάθε αίτηση εγκατάστασης κεραιών.
• Θεωρείται απαράδεκτη η διάταξη περί de facto πολεοδομικής έγκρισης, μετά από άπρακτη προθεσμία 2 μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών στην οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία.
• Ειδική μέριμνα για τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, με την τοποθέτηση τους εκτός αστικού ιστού και απομάκρυνση των υφιστάμενων εντός τακτής προθεσμίας.
• Τη μέτρηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με τη καταγραφή και συνεκτίμηση όλων των αναλόγων υφισταμένων μελετών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη σύσταση ομάδας εργασίας ειδικών επιστημόνων, των Υπουργείων: Υγείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και δικτύων, Εσωτερικών, Πολυτεχνείου ή Πανεπιστημίου και ειδικευμένου Ινστιτούτου Δημόκριτος.

''Υπέρ'' ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αρετάκη – Ντεντοράκη Ασπασία (Πρόεδρος), Αγαπίου Ιωάννης, Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος, Αρώνης Χαράλαμπος, Βασιλειάδης Στυλιανός, Βλάχου Ζωή, Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος, Γκίκας Ιωάννης, Δημομελέτης Ιωάννης, Καβάσης Παύλος, Καπνουλάς Ιωάννης, Καραγιάννης Νικόλαος, Μανδραφλής Παναγιώτης, Μάνδρος Ηλίας, Μαστραγγελή-Κοσμίδου Μαλάμω, Μερκουράκη - Νικολούδη Παναγιώτα, Μπέσης Δημήτριος, Νικητάκης Νικόλαος, Παπαγεωργίου Ελευθέριος, Παπαδιάς Γεώργιος, Περράκης Ιωάννης, Σαράντου Αναστάσιος, Σκλαβούνος Λάμπρος, Τασιόπουλος Σταύρος, Φίλης Κωνσταντίνος, Φίλιππας Ευάγγελος, Χατζηκώστας Κωνσταντίνος, Χριστόγλου Γιαννούλα

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βαγενά Θεοδώρα, Βαϊνάς Παντελής, Βούλγαρης Βασίλειος, Δάγκα Παρασκευή, Σαντζαρίδης Παναγιώτης, μειοψηφούντες ζητούν την εντατικοποίηση των αγώνων και το ξήλωμα όλων των κεραιών.